DESCOPERĂ IDENTITATEA ŞI ISTORIA TA

Proiect al „Asociaţiei Române pentru Sprijin şi Iniţiativă Comunitară”
Program finanţare – Centenar 2018
Finanţator: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

“Poporul român nu poate năbuși o speranță ce încolțește în el, anume că din păturile adânci ale unui viitor oricât de îndepărtat, va răsări odată frumosul arbore al unirii tuturor românilor.”
A.D. Xenopol, în 1888

***

Intenția noastră este să prezentăm un proces firesc de creștere și adaptare la realitatea istorică a fiecărei etape: un proces în care evoluția mai mult sau mai puțin pozitivă a unor evenimente locale a fost mereu în strânsă legătura cu evenimentele internaționale, de la extinderea Imperiului Roman și până în vremea Primului Război Mondial.

Am realizat un proiect frumos și puternic vizual, despre România și români, un proiect în care dragul sau dorul de propria țară să regăsească momente și evocări istorice încărcate de semnificație și de dorința de păstrare a unei identități românești, dincolo de supunere temporară sau sacrificiu.

Românii au participat deplin la tot ce le-a rezervat istoria, iar amprenta lor ca popor s-a afirmat și se afirmă și astăzi în mijlocul altor neamuri.

Sperăm ca prin acest proiect educația despre identitatea și istoria românilor să aducă semnificații noi, să fie un demers – suport în educația copiilor sau adulților, a celor care caută să știe mai mult și să înțeleagă propria origine și identitatea înaintașilor săi, cei pe care istoricii contemporani îi numeau “cei mai puternici și mai viteji”.

Istoria românilor rămâne mai departe un demers care poate fi explorat, evaluat sau expus din multe perspective. Cu siguranță analiza aprofundată și onestă a izvoarelor istorice va oferi mereu noi detalii fascinante.

Ceea ce rămâne sigur astăzi și am încercat și noi să surprindem este ceea ce uneori din analiza istorică scapă interpretărilor construcțiilor culturale, radical naționaliste sau voluntar eronate și anume: 2000 de ani, în spațiul care aproape corespunde cu teritoriul țării noastre de astăzi – s-a simțit și trăit unitar în așteptarea unui eveniment care avea să se întâmple numai la 1918: s-a simțit și s-a trăit românește.

Maria Magdalena ILIE
Președinte ARSIC România
Coordonator Proiect

Toate materialele prezentate sunt protejate prin drepturi de autor și revin – cu excepția precizărilor expres – Asociației Române pentru Sprijin și Inițiativă Comunitară.

Anumite materiale sunt protejate de drepturi colective de autor și nu pot fi preluate sau prelucrate decât cu acordul autorului și numai în scop editorial.

Materialele disponibile în pagina de Download pot fi utilizate numai în scop educațional. Comercializarea lor este interzisă.

1. CONSTANTINESCU-IAŞI, Coord., Petre et al., Istoria României, vol. I, Editura Academiei Republicii Populare Române, Bucureşti, 1960.

2. GIURESCU, Constantin C. şi Dinu C. GIURESCU, Istoria Românilor, vol. II, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1976.

3. PĂCURARIU, Pr. Prof. Univ. Dr., Mircea, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, vol. 1-3, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1991–1997.

4. POP, Ioan-Aurel, Istoria ilustrată a românilor pentru tineri, Editura Litera, Bucureşti – Chişinău – Cluj-Napoca, 2018.